Блог

26.04.2024 article image

Які є рівні англійської мови: повний гайд

Вивчення англійської має починатися саме з визначення вашого рівня знань. Для чого це потрібно?

 

Часто студенти схильні вважати, що знають вже достатньо. Подібні думки — це пастка для вашої мотивації. Важливо розуміти, що попри високі досягнення, вам є куди рухатися. Ось тут відстежування прогресу і стає на користь. Воно дає побачити ваше поетапне просування навчальною програмою, допомагає зробити висновки стосовно ефективності методів, та за потреби скоригувати подальше навчання. Тому нижче ми розглянемо детально кожен рівень володіння англійською мовою, аби ви змогли визначити, на якому з них зараз перебуваєте.

 

Які є рівні англійської мови: гайд по основних моментах

 

У світовій практиці заведено виділяти 6 основних рівнів англійської мови, описаних Загальноєвропейськими Рекомендаціями з мовної освіти (CEFR):

 

  1. Початковий (А1-А2) – для тих, хто тільки починає вивчати англійську або має базові шкільні знання.

  2. Середній (В1-В2) – для тих, хто може спокійно спілкуватися на прості й середньої важкості теми.

  3. Просунутий (С1-С2) – для досвідчених користувачів мови, які мають розвинуті навички, наближені до носіїв.

 

Як видно з цього переліку, кожен щабель поділяється на 2 конкретних підрівні, саме тому їхня загальна кількість — 6. Класифікація широко використовується в закладах освіти та під час оцінювання мовних навичок для різних цілей, таких як навчання, робота й імміграція. 

 

А1 - Beginner

 

На А1 студент тільки починає свій шлях у вивченні мови. Головна особливість цього рівня англійської — впевненість у базових мовних ситуаціях. 

 

Ви можете орієнтуватися у простих повсякденних темах. Наприклад, коли потрібно представити себе, друга чи близьку людину, розповісти трохи про свій вік, роботу тощо. У магазині ви без проблем спитаєте «How much?», маючи на увазі ціну, а в перехожих дізнаєтеся «Where is the store?». 

 

  • Теми: родина й друзі, робота і навчання, їжа та напої, подорожі й відпочинок, здоров'я і самопочуття тощо. 

  • Граматика: прості часи (Present, Past, Future), деякі модальні дієслова (can, would), «інгове закінчення», артиклі, присвійні та вказівні займенники (this, my), обчислювальні/необчислювальні іменники, much/many, прикметники та вищий ступінь порівняння, прості питання та заперечення, прості сполучники та прийменники, порядок слів у реченні.

  • Лексика: числа, кольори, характеристики людей і речей, назви побутових предметів, сімейні стосунки, їжа, напої, дні, місяці, пори року, країни та національності, магазин, частини тіла, одяг, кімнати в будинку.

 

А2 - Elementary

 

На цьому рівні знання англійської мови студент продовжує працювати над своїми мовними навичками, що дає йому змогу виконувати складніші завдання.

 

Тут вже можна брати участь у більш широких бесідах на повсякденні теми, але добре вам знайомі. Ви в змозі ставити питання й відповідати про себе, свої інтереси, невеликі плани на майбутнє. Можете розказувати про минулі події, наприклад, звідки ви приїхали, та давати прості інструкції (колезі, однокласнику тощо).

 

  • Теми: культура та суспільство, подорожі й туризм, здоров'я та фітнес, навколишнє середовище й екологія тощо. 

  • Граматика: часи – доконаний теперішній (Present perfect), всі види минулого, майбутній тривалий (Future Continuous); більше модальних дієслів, фразові дієслова, імперативи, умовні речення (I+II Conditionals), пасивний стан, непряма мова, герундій, детермінативи, Relative clauses, деякі допоміжні дієслова, найвищий ступінь порівняння прикметників і прислівників, більше сполучників, прийменники місця та часу, питання до підмета.

  • Лексика: пари слів з прийменниками, опис зовнішності, шопінг, одяг і аксесуари, домашня рутина, міста й села, базові фразові дієслова, погода, готель, хобі та дозвілля, speaking verbs.

 

В1 - Intermediate

 

Наступний ступінь знання англійської мови — В1. На ньому все більше стає помітним просування від базового до більш впевненого володіння. 

 

Студент здатний брати участь у глибших і змістовніших діалогах на різні теми. Він починає висловлювати свої думки, може навіть простими тезами аргументувати погляд, обговорювати події та проблеми, давати рекомендації та поради, дивитися англомовне телебачення з субтитрами. Якщо, наприклад, на вокзалі іноземець не розумітиме прохання касира надати паспорт, студент зможе йому це пояснити. Однак його мовлення досі розмірене та неквапливе, адже доводиться в голові продумувати кожне слово та будувати правильні речення.

 

  • Теми: соціальні проблеми, кар'єрний ріст, освіта та навчання, міжкультурна взаємодія, технології, здоровий спосіб життя тощо. 

  • Граматика: теперішній тривалий час (Present Continuous), більше модальних дієслів, фразові дієслова, імперативи, умовні речення (III Conditional), активний і пасивний стан, непряма мова й інверсія, розділові питання (Question tags), so/such, підрядні причини, поєднання прийменників з дієсловами та прикметниками.

  • Лексика: стосунки, освіта, гроші, робота, страви та приготування, готелі й проживання, транспорт, будинки, активний відпочинок, спорт, фізичні дії. 

 

В2 - Upper intermediate

 

Цей рівень англійської мови означає, що ви вже за один крок до просунутого ступеня. Тут студент може вільно та впевнено спілкуватися на різноманітні теми як в навчальній, так і повсякденній сфері. Він здатний брати участь у важких дискусіях на знайомі теми, виступати з презентаціями тощо. Тому на В1 людина може займати певну посаду, що вимагає впевненого знання англійської, вчитися в англомовному коледжі, або працювати за кордоном в місцях, де переважає ручна праця.

 

  • Теми: політика й суспільство, мистецтво та культура, наука й технології, світові проблеми тощо. 

  • Граматика: майбутній час (Future Continuous і perfect), більше модальних дієслів та імперативів, умовні речення (Zero Conditional), reporting verbs, більше прикметників і прислівників, різні види питальних речень.

  • Лексика: погода, погодні явища та катаклізми, захворювання й травми, злочинність, мода і стиль, технології, особистість, бізнес, страхи та фобії. 

 

Оскільки на цьому рівні студент вже навчився досить вільно спілкуватися та має достатній багаж знань, може виникнути ефект плато. Це коли вам здається, що яких би зусиль ви не докладали, прогресу немає, і ви просто тупцюєте на місці. У цей момент велика кількість студентів просто опускає руки та кидає навчання, так і не перейшовши на наступний рівень. Тому важливо шукати нові цікаві методи для своєї навчальної програми та наполегливо йти далі.

 

С1 - Advanced

 

Ще один крок — і ви справжній професіонал! На просунутому рівні англійської С1 ви можете вільно спілкуватися практично на будь-які теми. Брати участь у повноцінних дискусіях і переговорах, точно та ясно виражати думки, говорити швидко та при цьому не міркувати над значеннями — все відбувається легко та без напруження, навіть на незнайомі теми. Оскільки ви знайомі з діловою лексикою, можете без проблем застосовувати англійську в бізнесі, вести ділові справи, а ще розуміти тонкий гумор. Це також той рівень, коли студент може проходити навчання в університетах з англомовним викладанням.

 

  • Теми: політика, соціальні проблеми, економіка та бізнес, кібербезпека, вплив технологій на суспільство, різні види мистецтва, академічні теми. 

  • Граматика: минулий і майбутній часи (нюанси вживання різних форм), більше модальних дієслів та імперативів, всі умовні, складні конструкції з інфінітивом або герундієм, Generic pronouns, еліпсис, інверсія, слова-зв'язки (linkers),  Cleft sentences.

  • Лексика: відносини, почуття й емоції, новини та медіа, мир і війна, туризм, забруднення та навколишнє середовище, фінанси.

 

С2 - Proficiency

 

Рівень володіння англійською мовою С2 є максимальним, де ваші навички стають досконалими. Він характеризується глибоким розумінням мовних структур, багатим запасом лексики, високим ступенем мовної гнучкості.  

 

Носій цього рівня може вільно спілкуватися на будь-які теми, як усно, так і письмово. Він має широкий кругозір та вміє виражати складні ідеї, аналізувати інформацію, детально аргументувати свої погляди й переконання, навіть у дебатах і суперечках. 

 

Англійська повністю інтегрована в його життя, тому він досконало знає всю граматику, а його словниковому запасу можна позаздрити. Попередня лексика доповнена чималою кількістю синонімів, які він вміло використовує до кожної ситуації, ідіом, фразових дієслів з їхніми еквівалентами, сленгом, специфічними термінами тощо. 

 

Таблиця рівнів англійської мови

 

У цій таблиці рівнів англійської мови можете коротко ознайомитися з основними вимогами до кожного з них.

 

Початковий рівень

А1

Студент розуміє та використовує знайомі повсякденні словосполучення, найпростіші вирази. Може представити себе та близьких, ставити чи відповідати на запитання особистого плану. Може розуміти англійську, якщо вона звучить дуже повільно та чітко.

~ 700 слів

А2

Розуміє короткі речення та поширені вирази, що стосуються звичайних щоденних речей. Може брати участь в діалозі на тему простих рутинних задач, тобто обмінюватися легкою інформацією. Здатний описати себе та свою родину, близьке оточення, а також питання на тему першочергових потреб.

~ 1500 слів

Середній рівень

В1

Розуміє основні моменти з питань, які часто трапляються на роботі, в школі, на відпочинку тощо. Здатний зорієнтуватися в простих ситуаціях під час подорожей. Може відтворювати послідовні й логічні думки на добре знайому тему. Може описувати свій досвід з чогось, події, бажання, а також коротко викладати й пояснювати плани.

~ 2500 слів

В2

Вирізняє основні ідеї складного тексту на конкретні й абстрактні теми, зокрема дискусії зі своєї сфери діяльності. Може говорити в доволі швидкому темпі, що робить спілкування комфортним, без зупинок і напруження. Здатний придумувати чіткий і детальний текст з широкого кола тем, пояснювати власну думку, виокремлювати переваги й недоліки. 

~ 4000 слів

Високий рівень

С1

Розуміє великий обсяг складних, великих текстів, бачить приховану думку. Вільно й спонтанно виражає власні думки, не витрачаючи час на підбір потрібних виразів. Легко спілкується в повсякденному житті, на роботі, навчанні. Може писати продуманий і структурований текст на складні теми, використовуючи складні граматичні конструкції.

~ 8000 слів

С2

Легко розуміє майже все, що чує або читає. Може узагальнювати інформацію з різних усних і письмових джерел, підсумовувати її, робити власні, розгорнуті й аргументовані висновки. Спілкується спонтанно, швидко й точно, майже як носій.

~ 16000 слів

 

Як визначити власний рівень англійської?

 

Точний рівень англійської можна визначити лише в одному випадку — скориставшись послугами професіоналів. Це може бути школа іноземних мов, репетитор або спеціалізовані тести. Запишіться до нас на пробне заняття, і викладачі дадуть точну оцінку вашим знанням, запропонувавши зручну програму навчання.

 

Для визначення приблизного рівня знань підійдуть звичайні онлайн-платформи, яких існує чимала кількість. Однак варто враховувати, що вони перевіряють лише деякі навички, тому не дають повної картини. Всі тести в добірці безплатні та займуть 10-20 хвилин вашого часу.

 

  • Cambridge English

  • EFSET

  • Kaplan

  • British Council

  • Test-English 

  • Tracktest

 

От ви й дізналися, які є рівні англійської мови. Можливо, навіть встигли приблизно визначити свій власний. Пам'ятайте, що для покращення мовних навичок потрібен час, ретельно зіставлений план та корисні ресурси. Тому запрошуємо вас до нашої школи англійської Speak Well, де ви зможете отримати якісне навчання та підтримку в досягненні ваших цілей.